Det behövs så lite - God Jul

äpple på fat

Nirvan Richter, 23 december 2011

Är det jag som förändras eller tiden? Eller båda?
Inför julen blir allt övertydligt. Hur kan allt bara fortsätta som om inget hade hänt? Jag tänker på att planeten är utsatt för extrem stress med överkonsumtion och miljöförstörelse av alla de slag. Så länge livsstilen fanns i rika västvärlden var situationen hanterbar, men idag hakar de stora befolkningarna i Kina, Indien och snart Afrika på i skrämmande takt. Fullt förståeligt. Domedag? Ja, eller en spännande tid som mycket snart måste föda radikalt nya lösningar. Politisk handfallenhet är mycket mer skrämmande än framtidsscenario med livsstil i harmoni med planeten.

Och så Norrgavel då… behöver världen verkligen ytterligare en stol… självklart kan man svara nej och samtidigt, kanske är det förmätet av mig, men jag känner att världen behöver enkla bra bruksföremål som håller i livstider och som inte gör så mycket väsen av sig. Jag saknade dem i min uppväxt, jag fann dem i Japan och i Shakerrörelsen och jag längtade efter att tillhandahålla dem som ett alternativ till det marknaden erbjöd. Med en värdig bas i hemmet – jag använder ordet värdig för en andlig dignitet – av bra material, gedigna golv, rejäla väggar, vackra ljusöppningar, sofistikerat enkla möbler, så behövs det inte så mycket mer.
Jag satte julen hemma på en halvtimme för en dryg hundralapp – blommor, frukt, stearinljus…Själva julen i år är bara som ett förlängt veckoslut, 72 timmar – tänk på det! I betydelsen att inte förstöra den med verklighetsfrämmande förväntningar. Passa på att praktisera medveten närvaro i varje stund och glöm inte vikten av att acceptera sakernas tillstånd hur de än visar sig. Då räcker även 72 timmar.
Med hela mitt hjärta, önskar jag er alla en fridfull jul.


Reflektioner från läsarna


Christine skriver: 26 december 2011 kl.22:29
Håller med dig..Får ångest av alla saker. Saker som inte är mer än just det..ett telefonsamtal, en fika, en vanlig torsdag..duger gott..och 72 timmar är mycket om man är närvarande.<3 hoppas julen var bra