ljungBYljung

kategori-ljungbyljung

Emma skapar all keramik själv, för hand, i sin verkstad i småländska Ljungby. Hennes vision är tidlös, vacker och hållbar keramik i skandinavisk design. Emma använder vit och grå stengodslera och bränningen sker i väldigt hög temperatur, cirka 1200–1300°, två gånger i ungefär 25 timmar vid varje bränning. På så vis blir stengodset extra hållbart. Samtliga delar i kollektionen tål diskmaskin, mikro och är helt vattentäta.

Tillverkningsprocessen: Först bankas och knådas leran för att få ut all luft. Sedan drejas eller handformas alstret. Efter en natts torktid vänds godset och botten görs iordning, nu sätts även eventuella handtag på plats.

Efter det behöver alstret torka igen, en kopp behöver torka i ett par dygn ca, en stor kruka kan behöva torka i alla fall en vecka. Nu är det dags för bränning, ca 980 grader i 25 timmar. När ugnen tömts är det tid för glasering och att hälla färg på insidan av godset, utsidan väntar till dagen efter, då insidan torkat. Leran bränns nu för andra och sista gången, på ca 1250 grader i 25 timmar. Nu är keramiken klar!