• April, 2021

  Pinnkarmstol – en efterlängtad nyhet

  Vägen från idé till verklighet blev lång, men nu är den äntligen här – Norrgavels nya Pinnkarmstol! Pinnkarmstol är en släkting till Pinnstolen, där den yttersta ryggpinnen smälter ihop organiskt med stolens form genom att svänga av och i sig själv övergå till armstöd med hjälp av en fingerskarv. Fortfarande med Pinnstolens lätta elegans och balanserade styrka, men med generösare mått. Pinnkarmstolen tillverkas av massiv björk eller ek.  Tanken bakom Pinnkarmstol

  "Norrgavels Pinnstol har funnits i sortimentet sedan 2010. Redan då fanns tanken att komplettera med en karmstol, frågan var bara hur.

  Historiskt kan man hitta vackra och fantastiskt sköna Windsorstolar av comb-back-typ, där karmen fortsätter runt hela stolsryggen med alla ryggpinnarna genomborrade. Men mer avskalade pinnstolar – som t ex Norrgavels – har ofta bara en kort karm som är fäst i yttersta ryggpinnen, vilket inte känns helt övertygande. Jag ville att karmen skulle smälta ihop mer organiskt med stolens form och blev lycklig när idén kom att låta yttersta ryggpinnen svänga av och i sig själv övergå till armstöd. Detta skedde 2016, så vägen från idé till verklighet blev lång. Formen satt ganska snabbt och stolens balanserade styrka överträffade förväntningarna, men den stora utmaningen var tillverkningen.

  En fingerskarv blev lösningen på den nästan vinkelräta böjen. Karmstolen har, som brukligt, fått lite generösare mått än den vanliga pinnstolen och det är vackert att blanda dem runt ett bord.”

  Nirvan Richter
  formgivare & grundare av Norrgavel

  Böljande vackra former

  Stolskarmen smälter ihop organiskt med stolens form då den yttersta ryggpinnen svänger av och i sig själv övergår till armstöd. Den nätta och avskalade formgivningen till trots så är konstruktionen mycket hållbar, tack vare en fingerskarv i den nästan vinkelräta böjen.

  Pinnkarmstol finns att få i massiv björk eller ek och med flera olika ytbehandlingar – såpa, olja, vitolja, brunolja, lack eller tempera. Pinnkarmstol är extra vacker tillsammans med vår Pinnstol – kombinera livfullt med olika ytbehandlingar eller välj samma ytbehandling för ett enhetligt lugn!

  QO_6LkRxxT0

  Inspirationsfilm - Pinnkarmstol. Musik av Råå.